piątek, 22 maja 2015

Knedle jaglano - gryczane ze śliwkami

Kiedy zobaczyłam przepis na to bezglutenowe ciasto, wiedziałam, że ich spróbuję. Tak jak się spodziewałam, smak zaskakuje bardzo pozytywnie.
Przepis zaczerpnięty z tej strony.


  • 200g kaszy jaglanej
  • 60 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka śliwek

Kasze wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować w parowarze w 1 ⅓ szklanki wody przez 15 minut. Kiedy przestygną, dodać mąkę, ekstrakt i cynamon, zmielić na gładką masę. Mokrymi rękami brać kawałki ciasta i układać śliwki, następnie formować kulki.

Gotować 8 minut w parowarze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz