piątek, 8 maja 2015

Brązowy ryż z warzywami i szpinakiem

To taki zimowo-wiosenny obiad. Warzywa jeszcze korzenne, ale z wiosennym dodatkiem szpinaku.
Przepis na 3 porcje



  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • pół selera
  • duża miska opłukanych liści szpinaku
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Brązowy ryż ugotować w proporcji 1:2 z wodą (trwa to ok 25-30 minut).
Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć ok. 30 sekund na maśle. Po tym czasie dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy będzie zeszklona, dodawać marchew, pietruszkę i seler pokrojone w słupki. Warzywa poddusić (mniej więcej 10 minut). Na koniec dodawać liście szpinaku. Kiedy woda z nich odparuje, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz