sobota, 16 maja 2015

Falafel pieczony

Ciecierzyca jest jednym z moich ulubionych strączków, dlatego szukam sposobów na nią. Dziś jeden z najbardziej klasycznych sposobów na jej wykorzystanie – kotleciki. Piekę je, zamiast smażyć, co skraca czas przygotowania. Trzeba tylko pamiętać o wyciagnięciu ich z piekarnika, żeby nadmiernie nie wyschły.
Przepis na 10 kotlecików.


  • szklanka ciecierzycy
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki chili
  • 3 łyżki oliwy

Ciecierzycę moczyć co najmniej 12 h. Po tym czasie odcedzić.

Cebulę bardzo drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i pokroić drobno pietruszkę. Te składniki oraz przyprawy dodać do ciecierzycy. Zblendować, nie bardzo dokładnie. Następnie dodać oliwę i wymieszać. Formować kotlecicki.

Piec w temp 170 stopni, po 20 minutach przekręcić na drugą stronę i ponownie piec 15 minut, od razu wyciągnąć z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz