Ciecierzyca jest jednym z moich ulubionych strączków, dlatego szukam sposobów na nią. Dziś jeden z najbardziej klasycznych sposobów na jej wykorzystanie – kotleciki. Piekę je, zamiast smażyć, co skraca czas przygotowania. Trzeba tylko pamiętać o wyciagnięciu ich z piekarnika, żeby nadmiernie nie wyschły.
Przepis na 10 kotlecików.
- szklanka ciecierzycy
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- pół pęczka pietruszki
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki chili
- 3 łyżki oliwy
Ciecierzycę moczyć co najmniej 12 h. Po tym czasie odcedzić.
Cebulę bardzo drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i pokroić drobno pietruszkę. Te składniki oraz przyprawy dodać do ciecierzycy. Zblendować, nie bardzo dokładnie. Następnie dodać oliwę i wymieszać. Formować kotlecicki.
Piec w temp 170 stopni, po 20 minutach przekręcić na drugą stronę i ponownie piec 15 minut, od razu wyciągnąć z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz