sobota, 18 kwietnia 2015

Ziemniaki zapiekane

Nie jest to pewnie jakieś odkrywcze danie, ale ostatnio nie mogę przestać go przygotowywać ;) To dość dziwne, że pojawia się tutaj, zwłaszcza, że jeszcze niedawno nie jadałam ziemniaków praktycznie w ogóle. Jednak w tej wersji smakują mi ogromnie.


  • 70 dag ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól

Przyprawy wymieszać z oliwą, odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować na parze ok. 7 minut.

Po tym czasie wymieszać je dokładnie z olejem i przyprawami i przełożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 175 stopni, po 15 minutach wymieszać, piec do momentu zezłocenia (u mnie dodatkowe 20 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz