Soczewica jest super, bo, mimo, że należy do strączkowych, nie trzeba jej moczyć przed przygotowaniem ;) Przepis poniżej jest jednym z najprostszych - składniki, które praktycznie zawsze mamy w lodówce, a przy okazji szybko się go przygotowuje.
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 marchewki
- masło klarowane lub olej
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 200 ml przecieru pomidorowego
- ok. 400 ml wody
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie czosnek lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać cebulę. Kiedy będzie zeszklona, dodać marchewkę. Do podsmażonych warzyw dodać wypłukaną soczewicę, przecier pomidorowy i wodę. Gotować pod przykryciem ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz