wtorek, 7 kwietnia 2015

Soczewica - przepis podstawowy

Soczewica jest super, bo, mimo, że należy do strączkowych, nie trzeba jej moczyć przed przygotowaniem ;) Przepis poniżej jest jednym z najprostszych - składniki, które praktycznie zawsze mamy w lodówce, a przy okazji szybko się go przygotowuje.


  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • masło klarowane lub olej
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • ok. 400 ml wody

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie czosnek lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać cebulę. Kiedy będzie zeszklona, dodać marchewkę. Do podsmażonych warzyw dodać wypłukaną soczewicę, przecier pomidorowy i wodę. Gotować pod przykryciem ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz