Kaszę jaglana uwielbiam, a w zimie jest głównym składnikiem moich śniadań. Jem ją zazwyczaj na sypko, ale chciałam ją jakoś odmienić. Ważne jest, żeby kaszę dobrze wypłukać i sparzyć. Pozbędziemy się wtedy posmaku goryczki.
- 400 g sera białego
- 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotować
- 1,5 szklanki mąki razowej
- 2 jajka lub banan, dojrzały
- 1 łyżka cukru waniliowego
Kasze ugotować. Kiedy przestygnie, zblendować z jajkiem, serem i cukrem. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Formować kulki o objętości małej moreli, najlepiej rękami zamoczonymi w zimnej wodzie.
Gotować na parze 8 minut.
Głupie pytania: jajka surowe czy ugotowane? Ile mąki do blendera a ile do ugniatania?
OdpowiedzUsuńGłupich pytań nie ma, są co najwyżej głupie odpowiedzi ;) Jajka surowe, pomagają połączyć masę, co do mąki to sprawa była niejasna i poprawiłam lekko przepis :)
Usuń