niedziela, 22 lutego 2015

Jaglane pierogi leniwe

Kaszę jaglana uwielbiam, a w zimie jest głównym składnikiem moich śniadań. Jem ją zazwyczaj na sypko, ale chciałam ją jakoś odmienić. Ważne jest, żeby kaszę dobrze wypłukać i sparzyć. Pozbędziemy się wtedy posmaku goryczki. 

Przepis na 3 porcje



  • 400 g sera białego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotować
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • 2 jajka lub banan, dojrzały
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Kasze ugotować. Kiedy przestygnie, zblendować z jajkiem, serem i cukrem. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Formować kulki o objętości małej moreli, najlepiej rękami zamoczonymi w zimnej wodzie.
Gotować na parze 8 minut.









2 komentarze:

  1. Głupie pytania: jajka surowe czy ugotowane? Ile mąki do blendera a ile do ugniatania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głupich pytań nie ma, są co najwyżej głupie odpowiedzi ;) Jajka surowe, pomagają połączyć masę, co do mąki to sprawa była niejasna i poprawiłam lekko przepis :)

      Usuń