wtorek, 20 stycznia 2015

Ratatouille

Niedawno ktoś zadał mi pytanie o moje ulubione danie. Przyznam, że miałam duży problem i nie odpowiedziałam na nie od razu. Bo dopiero później zdałam sobie sprawę, że jest to właśnie ratatouille. Wprawdzie jest czasochłonny, ale efekt wynagradza cały poświęcony czas :)


  • 60 dag cukinii (małych)
  • 30 dag bakłażana
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • 1 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • papryka słodka, zioła prowansalskie

Bakłażana pokroić w 1cm plastry, posolić i odstawić, żeby wypuścił sok. Cukinie pokroić w pół centrymetrowe plastry. Papryki oczyścić i pokroić na dość grube paski. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, a zaraz później dodać cebulę. Kiedy się podsmaży, dodać pomidory, gotować na średnim ogniu.

Wtedy podsmażyć paprykę, aby lekko zmiękła, przełożyć na talerz. Podobnie podsmażyć cukinię i bakłażana (większe plastry przekroić na połówki).

Po ok. pół godzinie od rozpoczęcia gotowania pomidorów dodać warzywa, dusić na małym ogniu 10-15 minut. Przyprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz