sobota, 3 stycznia 2015

Razowe ciasto na pizzę

Mąka razowa stała się dla mnie ostatnio naturalnym zamiennikiem. Nie dziwne, że znalazła się też w cieście na pizzę. Uwielbiam kiedy ciasto na pizzę jest cieniutkie, w tym przypadku jest też fajnie chrupkie.

Przepis na ciasto o wymiarach ok. 25x35cm



  • 7 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szkl. ciepłej wody
  • ¾ szkl. mąki pszennej 750
  • ¾ szkl. mąki razowej 2000
  • 1 łyżka oliwy

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier i sól. W misce wymieszać obydwie mąki i połączyć z oliwą i płynami, ciasto wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Kłaść na blachę podsypując otrębami bądź wysmarowaną oliwą (ciasto może się kleić, dlatego jego rozłożenie będzie łatwiejsze, jeśli dłonie też posypiemy mąką lub posmarujemy oliwą).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz